ترانزیت بین المللی به معنای ارسال کالاهای با حجم کم و زیاد، نامه و بسته به تمامی نقاط دنیا می باشد. دلایل زیادی برای عرضه کالا در سطح بین المللی میباشد که مهمترین آنها قیمت کالاست. هزینه حمل و نقل در قیمت کالا بسیار موثر است.
حمل و نقل بین المللی برای جابجایی کالا ها از کشوری به کشور دیگر توسط شرکت های حمل و نقل کریری یا فورواردری انجام می شود. شرکت های حمل و نقل کریری(Carrier)، کالا را بدون واسطه با روش هایی مشخص از کشور مبدا به کشور مقصد جابجا می کنند. اما شرکت های حمل و نقل فورواردری(Forwarder)، شرکت هایی هستند که به عنوان واسطه کالا را جابجا میکنند. بسیاری از کالاها بدلیل زیاد بودن هزینه حمل و نقل ، مزیت ارائه شدن در بازار خارجی و در سطح بین المللی را از دست می دهند.
انواع روش های حمل و نقل
حمل و نقل دریایی : هزینه حمل دریایی وابسته به نوع کالا و نوع کشتی می باشد که توسط فورواردرها تعیین میشود. دو سند مهم در حمل دریایی قرارداد و بارنامه است که قرداد مابین بین صادرکننده و مالک کشتی است و بارنامه سندی است که حمل کننده کالا، به عنوان سند مالکیت کالا صادر میکند و فقط صاحب کالا می تواند کالا را به تصاحب خود درآورد. حمل و نقل زمینی : بهترین روش برای حمل و جابجایی کالاهای شکستنی است. کالا ها در این روش بسته به نوعشان نیاز به بسته بندی کم یا اصلا نیاز ندارند و باعث صرفه جویی در بسته بندی می شود. حمل و نقل هوایی : سرعت این نوع روش بسیار بالاست که باعث میشود کالاهای باارزش در کمترین زمان به مقصد برسند. حمل و نقل ریلی : حمل بار در حجم زیاد و مقاصد دور دست با هزینه نسبتا ارزان و از طریق راه آهن انجام میشود. در این نوع حمل ونقل، کالا از طریق راه آهن، تحت قوانین و مقررات قرارداد حمل بین المللی کالا انجام می شود. حمل و نقل ریلی از نظر مصرف انرژی نسبت به جاده ای بسیار با صرفه تر و بهتر است. حمل و نقل مرکب:گاهی اوقات امکان استفاده از یک روش برای حمل کالا وجود ندارد و بایستی از دو یا چند روش برای جابجایی کالا استفاده کرد. این نوع ترانزیت چندوجهی، حمل و نقل مرکب نام دارد که از بارنامه سراسری یا بارنامه فیاتا استفاده می شود. بارنامه حمل مرکب فیاتا سند حمل سراسری است که در حمل با کامیون، کامیون-راه آهن ، کشتی-کامیون نیز استفاده میشود.